50 lat serka z krówką Rolmlecz


Przez pół wieku zmieniały się opakowania, etykietyi warianty smakowe, ale jedno pozostałoniezmienne – receptura i unikatowa technologiaprodukcji. Serek z krówką Rolmlecz gości w polskichdomach od 50 lat, a jego jakość doceniajuż trzecie pokolenie konsumentów. To takżejedyny serek w kraju, który doczekał się własnegopomnika.

Najstarsi pracownicy radomskiego zakładu wspominają, że pierwsza partia serka homogenizowanego z krówką Rolmlecz opuściła linię jesienią 1974 r. Twórcą technologii produkcyjnej był ówcześnie zespół działający pod kierownictwem ś.p. Romana Pytlińskiego.

Znakiem rozpoznawczym produktu szybko stała się widniejąca na opakowaniu urocza, łaciata krowa, trzymająca między zębami polny kwiat. Jej wizerunek miał przywoływać skojarzenia z naturalnością i regionalnym pochodzeniem mleka, z którego wytwarzano serek.

Początkowo serek z krówką był dostępny wyłącznie w okolicach Radomia pod marką Rolmlecz, należącą do Rolniczej Spółdzielni Mleczarskiej Rolmlecz. Uwielbiały go zarówno dzieci, jak i dorośli, a panie domu chętnie wykorzystywały w kuchni do przygotowywania ciast i deserów.

Przełom w historii tego kultowego produktu nadszedł w maju 2009 r., kilka miesięcy po włączeniu radomskiego zakładu w struktury Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol w Grajewie, które nastąpiło w październiku 2008 r. Krówka z etykiety przeszła wtedy prawdziwą metamorfozę i zamiast na czterech – stanęła na dwóch nogach. Zyskała też błękitny fartuszek, nie tracąc przy tym swojego żółtego kwiatka.

Serek z krówką trafił następnie do szerokiej dystrybucji i dużych sieci handlowych, stając się rozpoznawalny już nie tylko w regionie, ale – w całej Polsce, a także za granicą. Krówka znalazła się też na wszystkich produktach marki Rolmlecz, tworzących jedną rodzinę. Obecnie należą do niej: mleko, śmietanki, śmietana, produkty fermentowane, masło ekstra wiejskie, serek wiejski, sery żółte oraz twarogi.

Dzisiaj serek z krówką Rolmlecz dostępny jest w sześciu smakach: naturalnym, waniliowym, waniliowym z laską wanilii, truskawkowym, czekoladowym, a od stycznia 2024 r. – także stracciatella. Można go kupić w opakowaniach 150 g, 200 g lub 4 x 150 g. Powstaje ze śmietanki, mleka i odpowiednio dobranych kultur bakterii mlekowych. Wysoka jakość surowca, w połączeniu ze sprawdzoną technologią produkcji, sprawia, że serek charakteryzuje się wyjątkowym smakiem oraz czystą etykietą. Między innymi ze względu na ten fakt serek waniliowy Rolmlecz został uhonorowany certyfikatem Jakość Tradycja, przyznawanym produktom w 100% polskim, powstającym według tradycyjnych receptur i cieszących się wieloletnim, niezachwianym zaufaniem konsumentów.

Z roku na rok popularność serka pod marką Rolmlecz rośnie. Obecnie jego produkcja odbywa się 6 razy w tygodniu i wynosi ok. 30 000 kg dziennie. W 2022 r. sprzedano 8 899 862 kg serka, w 2023 r. – już 9 267 331 kg. Serek z krówką ma na swoim koncie także szereg innych nagród i wyróżnień, m.in. Lider Forum Produkty w kategorii „Tradycyjny wizerunek”, Dobry Produkt, Smakuje Dzieciom czy Good Cheese. Można go także oglądać w popularnym programie kulinarnym stacji TVN – „Doradca Smaku”.

W 2018 r. w centrum Radomia stanął pomnik serka homogenizowanego Rolmleczu. W ten sposób doceniono produkt, który na stałe wpisał się w historię tego miasta i stał się jego znakiem rozpoznawczym. Obecnie trwają przygotowania do hucznych obchodów 50-lecia serka z krówką. Towarzyszyć im będzie szeroko zasięgowa kampania marketingowa.