Słodkie sekrety… sernika

W sobotę 18 listopada w Centrum Tradycji Mleczarstwa – Muzeum Mleka w Grajewie odbyła się kolejna edycja konkursu kulinarnego, którego partnerem jest SM Mlekpol. W rywalizacji udział wzięło 15 uczestników, których zadaniem było stworzenie autorskiego sernika. Pierwsze miejsce zdobyła Wiktoria Smolińska i jej „Rozkoszna wanilia” z sosem na bazie czerwonego wina. 

Trzyosobowe jury oceniało smak, estetykę i oryginalność konkursowych słodkości. Brano także pod uwagę sposób zaprezentowania wypieków – każdy z uczestników opowiedział bowiem o swoich inspiracjach, a także metodach i tradycjach kulinarnych, po które sięgnął. 

– W trakcie finału konkursu „Słodkie sekrety sernika” zaskoczyła mnie różnorodność zaprezentowanych wypieków, inspirowanych kuchnią włoską, tajską, francuską i oczywiście polską. Na uwagę zasługiwały także wykorzystane przez uczestników kulinarne metody – ucieranie masy serowej w makutrze czy wykorzystanie kąpieli wodnej zamiast tradycyjnego pieczenia – oraz zastosowane przez nich dodatki  – bakalie, mango, pistacje, marakuja, maliny, solony karmel, przyprawy korzenne. Poprzeczka była zawieszona wysoko, a wybór bardzo trudny,  jednak udało nam się  wyłonić zwycięskie serniki, choć o triumfie zdecydowały niuanse – tłumaczy Joanna Matyskieła-Walewska, specjalista ds. komunikacji i marketingu z SM Mlekpol, będąca wraz z Anną Mroziewską (zastępca dyrektora Grajewskiego Centrum Kultury) i Augustyną Wiszowatą (grajewska restauracja Balton) członkiem jury konkursowego. 

W konkursie przyznano 3 miejsca na podium i 3 wyróżnienia:

1. miejsce – Wiktoria Smolińska za wyśmienitą „Rozkoszną wanilię” z sosem na bazie czerwonego wina – sernik łączący w sobie całą paletę smaków i tekstur,
2. miejsce – Jacek Budlewski za pyszny i niezwykle efektowny sernik florentyński na patyku z bakaliami,
3. miejsce – Kornelia Domeła za smakowity, wyjątkowo aromatyczny i wilgotny sernik „Na dyniową nutę” z rozmarynem,

1. wyróżnienie –Anna Budlewska za sernik „Tropikalna wyspa” z musem z marakui,
2. wyróżnienie – Magda Konopka za ucierany w makutrze aksamitny sernik z malinami,
3. wyróżnienie – Emilia Zyskowska za wytrawny sernik pistacjowy.