Dyrektor Zakładu w Radomiu opowiada nie tylko o historii OZPM Radom…

Wywiad z Panem Szczepanem Skomrą

OZPM Radom to jeden z 13 Zakładów SM Mlekpol. Kiedy rozpoczyna się jego historia?

Historię naszego Zakładu powinniśmy rozpocząć od powstania Rolniczej Spółdzielni Mleczarskiej Rolmlecz w Radomiu. Została ona powołana w 1926 roku w Wolanowie, leżącym niedaleko Radomia. 26 września tamtego roku miało bowiem miejsce walne zgromadzenie założycielskie, w którym uczestniczyło ponad 75 lokalnych rolników. Kolejną istotną datą w naszej historii jest 1972 rok, kiedy został wybudowany Zakład na ul. Toruńskiej. Początkowo planowano przetwarzanie w nim 120 tys. litrów mleka, ponad dwukrotnie więcej niż w poprzednim Zakładzie przy ul. Mireckiego w Radomiu. Z kolei 12 grudnia 1990 r. uchwałą Walnego Zebrania Przedstawicieli nadano firmie nazwę Rolmlecz Rolnicza Spółdzielnia Mleczarska. Cztery lata później walne zgromadzenie oficjalnie przyjęło również znak firmowy Rolmlecz, który zdobył olbrzymią popularność na rynku. Od 1 października 2008 r. Spółdzielnia Rolmlecz została włączona w struktury SM Mlekpol w Grajewie. Warto wspomnieć, że obecnie w naszym Zakładzie pracuje ok. 270 osób.

Marka Rolmlecz to jedna z kluczowych marek produkowanych w Radomiu, choć nie wyczerpuje to portfolio produktów powstających w tym Zakładzie.

Produkty wytwarzane w Radomiu od samego początku cieszą się uznaniem wśród konsumentów, ponieważ ich jakość zawsze była bardzo wysoka. Od momentu, kiedy Zakład wszedł w skład SM Mlekpol (2008) produkty zyskały jeszcze większą popularność. W naszym portfolio znajduje się wiele propozycji: serki homogenizowane Rolmlecz o smaku waniliowym, naturalnym, truskawkowym, waniliowym oraz czekoladowym. Dodatkowo oferujemy serki homogenizowane Pyszne w pięciu smakach oraz Poznańskie. Ponadto produkujemy serki mascarpone, serki śmietankowe Łaciate w wielu wariantach smakowych oraz twaróg sernikowy 7 i 18% w opakowaniach 1 kg i serek śmietankowy Mleczarnia 1 kg. Jako ciekawostkę warto wspomnieć, że przed połączeniem z Mlekpolem w Radomiu produkowane było ponad 100 różnych produktów. Słuszna decyzja Zarządu o specjalizacji Zakładu spowodowała, że udało się obniżyć koszty produkcji, dzięki czemu mogliśmy cenowo konkurować na rynku z innymi spółdzielniami.

Czy produkty wytwarzane w Radomiu eksportowane są również zagranicę?

Produkty marki Rolmlecz cechuje krótki termin przydatności do spożycia – 21 dni. Dlatego mamy ograniczoną możliwość ich sprzedawania zagranicą. Serki homogenizowane Pyszne posiadają trochę dłuższą datę przydatności do spożycia i są eksportowane do Stanów Zjednoczonych, Kanady, Szwecji, natomiast serki Łaciate 135 i 150 g są z powodzeniem eksportowane na Litwę, do Bułgarii, Republiki Czeskiej, Iraku. Z kolei serki mascarpone trafią m.in. do konsumentów w Szwecji, USA, Kanadzie, Wielkiej Brytanii, Niemczech czy na Ukrainie, a twarogi w wiaderku sprzedajemy m.in. w Mołdawii oraz Hiszpanii.

W tym roku na polski rynek zostały wprowadzone nowe propozycje produktów wytwarzanych w Radomiu. Czego mogą spodziewać się konsumenci?

Wśród nowości znajduje się jogurt pitny waniliowy. Naszą ofertę wzbogacą ponadto mleka świeże 2% i 3,2%, śmietanka 18%, a także sery żółte – ementaler, gouda i salami. SM Mlekpol nieustannie się rozwija, analizujemy trendy rynkowe i dopasowujemy naszą ofertę do wymagań rynkowych. Wśród planów znajdują się serki homogenizowane warstwowe oraz serki bezlaktozowe Łaciate. Zachęcamy konsumentów do korzystania z naszej oferty. Produkty SM Mlekpol, również te wytwarzane w Radomiu, wpisują się w trendy prozdrowotne. Wytworzone są z polskiego mleka, bez dodatku konserwantów, co jest istotne zwłaszcza w kontekście diety najmłodszych.

Jak obecność Zakładu i produkcja marki Rolmlecz wpływa na społeczność lokalną? W Radomiu znajduje się m.in. pomnik serka homogenizowanego.

Inicjatywa powstania pomnika serka homogenizowanego była całkowicie oddolną inicjatywą okolicznych mieszkańców. Dla Zakładu była to duża niespodzianka i duma, że przy Urzędzie Miasta powołano komitet społeczny, który zdecydował o wybudowaniu pomnika. Doskonale świadczy to o tym, jak bardzo mieszkańcy są przywiązani do tego produktu. Podczas rozmów z osobami, które nie pracują w naszym Zakładzie, bardzo często poruszana jest kwestia „serka z krówką” i wielu z nich kojarzy go z beztroskimi czasami dzieciństwa, mówiąc „wychowałem się na tym serku, a teraz wychowują się moje dzieci”. Świadczy to o głębokim szacunku pokoleniowym do tego produktu. Warto podkreślić, że przez 40 lat skład i technologia serka Rolmlecz właściwie nie uległy zmianie, co podkreśla tylko jego wyjątkową jakość i czysty skład.