Mlekpol Honorowym Gospodarzem Polskiego Kongresu Serowarskiego

Od 5 do 7 listopada w Rucianem-Nidzie odbędzie się Polski Kongres Serowarski, którego Honorowym Gospodarzem ponownie będzie Spółdzielnia Mleczarska Mlekpol. Trzydniowe wydarzenie zgromadzi naukowców, technologów, producentów oraz przedstawicieli firm dostarczających rozwiązania i komponenty dla sektora mleczarskiego.

W programie zaplanowano warsztaty eksperckie, dyskusje panelowe i prezentacje dotyczące innowacji technologicznych w serowarstwie. Uczestnicy wydarzenia będą mieli okazję wymienić się doświadczeniami, omówić aktualne wyzwania branżowe i zapoznać się z najnowszymi trendami rynkowymi oraz rozwiązaniami procesowymi.

Mlekpol, jako Gospodarz Honorowy wydarzenia, aktywnie włączy się w jego część merytoryczną – przedstawiciele Spółdzielni dokonają oficjalnego otwarcia Kongresu, a także wygłoszą prelekcję poświęconą tematyce eksportu i handlu zagranicznego. W programie przewidziano również rozmowę branżową z udziałem kadry zarządzającej SM Mlekpol.

Wśród wystąpień szczególnie godnych uwagi znalazły się prelekcje dr. inż. Jana Rybki z Instytutu Innowacji Przemysłu Mleczarskiego, który omówi m.in. produkty typu pasta-filata o właściwościach prozdrowotnych oraz kwestie stabilności mleka UHT. Zwieńczeniem Kongresu będzie uroczysta gala, podczas której ogłoszone zostaną wyniki konkursów Ekoinwestor, Smakuje Dzieciom oraz Good Cheese.

– Mlekpol eksportuje swoje wyroby do ponad 100 krajów, dlatego doskonale znamy różnorodność oczekiwań konsumentów wobec produktów mleczarskich. Polski Kongres Serowarski to dla nas doskonała przestrzeń do dzielenia się wiedzą i doświadczeniem, ale także do rozmowy o tym, jak połączyć tradycję polskiego serowarstwa z wymogami nowoczesnego rynku – mówi Tadeusz Mroczkowski, Prezes Zarządu SM Mlekpol.