Inwestycje są koniecznością

O nowościach produktowych, wynikach skupowych w 2024 roku oraz planach rozwoju zakładu rozmawiamy z Tomaszem Gryczewskim, Dyrektorem OZPM w Bydgoszczy.

Od tego roku w zakładzie w Bydgoszczy produkowane są jogurty funkcjonalne. Linia Łaciate Protein+, pomimo że zadebiutowała na rynku zaledwie kilka miesięcy temu, ma już na swoim koncie kilka prestiżowych nagród branżowych. Czy może Pan powiedzieć coś więcej o tych produktach?

Obecnie linia wyrobów fermentowanych pod marką Łaciate Protein+ to cztery produkty: jogurt pitny naturalny, jogurt pitny truskawkowy, jogurt pitny mango oraz kefir pitny naturalny. Wszystkie dostępne są w praktycznych, 360-gramowych opakowaniach. Popularność produktów funkcjonalnych to silny trend, który z pewnością będzie się rozwijał. Współcześni konsumenci poszukują bowiem nie tylko zdrowych i smacznych wyrobów mleczarskich o prostym składzie, ale także wartości dodanej. W przypadku linii Łaciate Protein+ jest to solidna porcja białka, po spożyciu której zyskujemy poczucie sytości na dłużej. 

Białko jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Do najważniejszych jego funkcji zaliczamy: budowę tkanki mięśniowej i tkanki kostnej, udział w procesach gojenia się ran, w procesach metabolicznych, w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego, utrzymaniu równowagi wodnej i kwasowo-zasadowej organizmu. 

Jakie inne produkty powstają w OZMP Bydgoszcz? Czy planowane jest poszerzenie produkcji o kolejne wyroby?

Zakład Produkcji Mleczarskiej w Bydgoszczy jest wiodącym polskim wytwórcą mleka spożywczego w funkcjonalnej butelce PET. Słyniemy z produkcji najwyższej jakości mleka mikrofiltrowanego (ESL) pod marką Łaciate Świeże. Produkcja mleka o wydłużonym terminie przydatności (ESL) została dostosowana do wysokich wymagań europejskiego rynku dzięki innowacyjnej technologii, jaką jest mikrofiltracja oraz wdrożonym systemom jakości, takim jak: HACCP i IFS. Skład i właściwości mleka ESL zbliżone są do tego „prosto od krowy” i zapewniają powodzenie produktu wśród konsumentów. Uzupełnieniem gamy produktowej jest mleko Łaciate Świeże bez laktozy o zawartości tłuszczu 2%. To idealny napój dla osób z nietolerancją pokarmową cukru mlecznego. Potwierdzeniem wysokiej jakości produkowanego przez nas mleka są liczne nagrody, m.in.: Złote Paragony 2023 – Mleko Łaciate Świeże 2,0% – I miejsce i statuetka Złotego Paragonu w kategorii Mleko, Hit Handlu 2021 – Łaciate Świeże 3,2% 1 l (w kategorii Mleko UHT i świeże), Złote Paragony 2020 – Złoty Paragon: Mleko Łaciate Świeże 3,2% 1 l (kat. Mleko), Hit Handlu 2020 – Łaciate Świeże 3,2% 1 l w kategorii Mleko świeże czy I miejsce dla mleka marki Łaciate Świeże 3,2% w teście jakości Najwyższa Smakowitość z 2017 roku.

Poza wspominanym mlekiem w Bydgoszczy produkujemy również szeroką gamę produktów fermentowanych, pakowanych w butelkę PET. Należą do nich między innymi jogurty Łaciate pitne bez laktozy. Jogurty te, o smakach: jeżyna-malina, truskawka-czarna porzeczka i ananas-kokos, nalewane są w wygodne opakowania o pojemności 250 ml, które świetnie sprawdzają się w podróży, podczas wycieczek, pikników, w pracy czy w szkole.

Inne produkty fermentowane z bydgoskiego oddziału Spółdzielni to niezastąpiony na polskich stołach, zwłaszcza latem, kefir naturalny pod marką Mlekpol. Jest on niskokaloryczny, a oprócz tego zawiera wiele cennych witamin i składników mineralnych. 

Uzupełnienie gamy naszych wyrobów fermentowanych stanowi maślanka, która, dzięki zawartości bakterii kwasu mlekowego, pobudza i reguluje procesy trawienia.

Co do nowych produktów – mogę zdradzić jedynie, że wkrótce linia wyrobów pitnych pod marką Łaciate Protein+ powiększy się o kolejne smaki.

Jak na przestrzeni ostatnich lat rozwinął się kierowany przez Pana zakład?

Zakład w Bydgoszczy od chwili połączenia z SM Mlekpol w 2005 roku przechodzi nieustanną transformację i na przestrzeni niemal 20 lat całkowicie zmienił swoje oblicze. Etapami jego ewolucji (w dużym skrócie) były: w latach 2007 – 2009 generalny remont całej istniejącej infrastruktury; w latach 2010 – 2011 montaż i uruchomienie pierwszej w pełni zautomatyzowanej linii do rozlewu mleka w butelce PET; w latach 2012 – 2014 rozbudowa zakładu o nową halę produkcyjną i magazyny. Równolegle prowadziliśmy montaż i uruchomienie największych i najnowocześniejszych w Polsce procesów produkcji i pakowania mleka w butelki PET; w latach 2016 – 2017 kolejną rozbudowę procesów produkcyjnych i pakowania; w latach 2018 – 2024 modernizację zakładu pod kątem optymalizacji zużycia czynników energetycznych.

Obecnie, co zostało już powiedziane, oddział SM Mlekpol w Bydgoszczy jest największym producentem mleka świeżego mikrofiltrowanego w Polsce. Najlepszą miarą stopnia i dynamiki rozwoju naszego zakładu jest rozwój współpracujących z nami producentów mleka. Pozwolę sobie zatem przytoczyć dane skupowe. W 2005 roku skup w ZPM w Bydgoszczy wynosił 40 000 000 litrów, natomiast rok 2024 zamkniemy skupem przekraczającym 260 000 000 litrów. Myślę, że te liczby robią wrażenie. I tu chciałbym podziękować wszystkim naszym dostawcom i pracownikom za ich ciężką pracę i wkład w rozwój całej naszej firmy. To dzięki nim osiągnęliśmy ten sukces.

Czy w najbliższej przyszłości planujecie Państwo kolejne inwestycje? 

W dzisiejszych czasach, aby móc sprostać wszystkim wymaganiom rynku – zarówno pod kątem produktowym, jak i wdrażania rozwiązań zgodnych ze strategią zrównoważonego rozwoju – inwestycje są koniecznością. Dlatego w najbliższym czasie planujemy modernizację maszynowni chłodniczej, podczyszczalni ścieków oraz budowę nowego magazynu środków myjących.