O Zakładzie w Kolnie opowiada jego Dyrektor – Zbigniew Truszkowski
Wywiad z Panem Zbigniewem Truszkowskim, Dyrektorem Zakładu SM Mlekpol w Kolnie
Kiedy rozpoczyna się historia Zakładu SM Mlekpol w Kolnie?
Historia zakładu SM Mlekpol w Kolnie sięga 1999 r., kiedy to nastąpiła konsolidacja z ówcześnie funkcjonującą w naszym mieście Spółdzielnią Mleczarską Kurpianka. Od tego czasu rozpoczął się intensywny rozwój infrastruktury i technologii, wzrost produkcji oraz ilości skupowanego surowca. Warto tu nadmienić, że w roku 1999 r. ilość skupionego przez Zakład mleka wyniosła 84 946 513 litrów od 4550 dostawców , natomiast w roku 2020 było to już 215 860 539 litrów od 1197 dostawców. Obecnie ponad 99% stanowi mleko w klasie Extra. Przywołane liczby świetnie odzwierciedlają postęp, jaki dokonał się w naszym Zakładzie na przestrzeni tych 21 lat.
Jakie produkty produkowane są w Kolnie? Które z nich są najbardziej znane i cenione na rynku?
Zakład w Kolnie słynie z produkcji serów. To w naszym mieście wytwarzane są wysokiej jakości sery typu holenderskiego, szwajcarskiego oraz sery podpuszczkowe niedojrzewające. Do najbardziej znanych możemy zaliczyć m.in. sery premium – Senator i Jantar, a także sery Cagliata, Mozzarella, Gouda, Ementaler, Salami, Tylżycki oraz Królewski z Kolna, który jest wizytówką naszego regionu. Nie możemy także zapominać o serach topionych i Roladzie ustrzyckiej, cenionych przez konsumentów w Polsce i zagranicą.
Zakład w Kolnie słynie również z produkcji sera mozzarella. Jak wygląda proces jego wytwarzania?
Mleko dostarczone do Zakładu poddawane jest podwójnej obróbce termicznej, a następnie trafia do kotłów serowarskich, gdzie prowadzone są dalsze etapy procesu technologicznego celem uzyskania ziarna serowarskiego o odpowiednich parametrach. Linia do produkcji sera Mozzarella wyposażona jest w 4 kotły o pojemności 11 tys. litrów. Z każdego z nich ostatecznie powstaje ok. 1100 kg sera. Po obróbce w kotle, powstałe ziarno serowarskie trafia do zbiornika buforowego, a następnie skierowane zostaje na system pras. Po dwóch godzinach prasowania, otrzymany półprodukt poddawany jest rozdrabnianiu i uplastycznianiu celem nadania charakterystycznej włóknistej struktury. Kolejnym etapem jest solenie. Na koniec produkt gotowy jest pakowany i wysyłany do magazynów chłodniczych. Całość procesu, od momentu dostarczenia surowca do zakończenia produkcji, trwa ok. 5 godzin. Popularność mozzarelli stale rośnie, coraz częściej staje się nieodzownym składnikiem świeżych, wiosennych i letnich sałatek. Konsumenci lubią ją także na ciepło jako dodatek do zapiekanek, makaronów czy pizzy.
Czy produkty wytwarzane w Kolnie trafiają również zagranicę? Jeśli tak, to które z nich?
Priorytetem naszej Spółdzielni jest zapewnienie najwyższej jakości produktów mieszkańcom naszego kraju, jednak nasze sery trafią również na eksport, ponieważ są cenione przez konsumentów w innych zakątkach świata. Sery wytwarzane w Kolnie można znaleźć na półkach sklepowych w Wielkiej Brytanii, Niemczech, Holandii, Włoszech, Izraelu, USA, a nawet Togo. Utrzymujemy stałe kontakty z przedstawicielami handlowymi i naszymi partnerami biznesowymi w celu rozszerzenia dystrybucji kolneńskich serów również w innych krajach.
Czy w najbliższym czasie planowane są inwestycje w zakładzie w Kolnie?
Nasz Zakład jest nieustannie modernizowany i automatyzowany, dzięki czemu możemy zwiększać moce produkcyjne i jednocześnie dbać o środowisko. Jedną z ważnych inwestycji jest planowane w najbliższym czasie wdrożenie tzw. kogeneracji, czyli pozyskiwania energii elektrycznej z gazu. Zainwestowaliśmy również w nową stację uzdatniania wody. O dalszych krokach i inwestycjach na pewno będziemy informować na bieżąco i chętnie się nimi dzielić, a nawet chwalić.
Czy obecność zakładu SM Mlekpol w Kolnie wpływa na życie lokalnej społeczności?
Z całym przekonaniem mogę powiedzieć, że Zakład i wytwarzane w nim produkty to wizytówka naszego miasta. Cieszymy się, że możemy być częścią bogatej historii Kolna. Chcemy wpisywać się w piękną tradycję i podobnie jak średniowieczny podróżnik Jan z Kolna, wypływać na głębokie wody i przyczyniać się do rozwoju regionu. Wielokrotnie rozmawiam z okolicznymi mieszkańcami, którzy mówią wprost, że obecnie nie wyobrażają sobie tego miejsca bez Zakładu SM Mlekpol.