Mlekpol patronem konkursu „Puddingi (monoporcje)”
W konkursie kulinarnym „Puddingi (monoporcje)”, zorganizowanym przez Muzeum Mleka w Grajewie wyróżniono trzy wyjątkowe desery: „Czekoladowe Niebo”, pudding mango à la Crème brûlée oraz wilgotny pudding przypominający serek homogenizowany. Patronem wydarzenia była Spółdzielnia Mleczarska Mlekpol.
Rywalizacja odbyła się 23 listopada 2024 roku w Centrum Tradycji Mleczarstwa Muzeum Mleka w Grajewie. Zadaniem uczestników było przygotowanie puddingów z wykorzystaniem produktów mleczarskich i przedstawienie ich genezy, w tym określonych inspiracji kulinarnych.
– Uczestnicy wykazali się niezwykłą kreatywnością, łącząc tradycje brytyjskiej kuchni z polskimi i francuskimi akcentami. Wśród deserów znalazły się składniki takie jak śmietanka, masło, twaróg, a także owoce, orzechy czy karmel – podkreśla Joanna Matyskieła-Walewska, jurorka konkursu i reprezentantka SM Mlekpol.
Podobnie jak w ubiegłym roku, zwyciężyła Wiktoria Smolińska, tym razem serwując „Czekoladowe Niebo” – pudding na bazie czekolady, śmietanki i masła, uzupełniony sosem z czerwonego wina i pistacjami. Drugą nagrodę zdobyła Anna Budlewska za pudding mango à la Crème brûlée, a trzecie miejsce zajęła Julia Bąk ze swoim puddingiem przypominającym w smaku serek homogenizowany. Jury wyróżniło również daktylowy pudding autorstwa Jacka Budlewskiego.
Wszyscy uczestnicy otrzymali upominki od organizatorów oraz partnerów wydarzenia, w tym od SM Mlekpol, która od lat wspiera tego rodzaju inicjatywy. wq