Nagrody dla serów SM Mlekpol

Ser Złoty Mazur zdobył tytuł „Serowego Króla” w kategorii serów typu holenderskiego, a serki śmietankowe Łaciate zostały okrzyknięte „Twarogowym Królem”. Tak wybrali konsumenci podczas VIII Festiwalu Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa. Produkty od Mlekpolu zdobyły ponadto dwie nagrody rektora UWM w Olsztynie, a Wiceprezes Zarządu Zbigniew Groszyk odebrał puchar Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy za szeroką gamę najwyższej jakości serów dojrzewających i twarogów.

Święto Sera, które odbyło się w Kortowie – na terenie kampusu Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie – zdecydowanie można zaliczyć do udanych. Weekendowa impreza (16 – 17 września 2023 r.) przyciągnęła tłumy uczestników, chcących spróbować najwyższej jakości wyrobów mleczarskich. Stoisko Mlekpolu cieszyło się ogromnym powodzeniem – Spółdzielnia prowadziła degustacje całej gamy swoich produktów – różnych gatunków serów, Maślanek Mrągowskich: naturalnej i smakowych, jogurtów pitnych Milko, Deserów z maślanką, Dipów śmietanowych typu crème fraiche czy kultowych serków z krówką Rolmlecz.

Tym, co cieszy najbardziej, były jednak nagrody, które przypadły w udziale serom Mlekpolu. W sumie odbyły się dwa konkursy – rektorski oraz konsumencki.

Tytuły rektora UWM zdobyły:

  • Ser Senator Gouda oraz Ser Senator Ementaler – „Hit Serowy” za markę serów dojrzewających na suchą skórkę,
  • Twarogi Mazurski Smak (tłusty, półtłusty, chudy i bez laktozy półtłusty) – „Hit Twarogowy”.

Konsumenci docenili natomiast:

  • Złoty Mazur – przyznając mu tytuł „Serowego Króla” w kategorii serów typu holenderskiego,
  • Serki śmietankowe Łaciate (naturalne i z dodatkami smakowymi), które zostały „Twarogowym Królem”.

Spółdzielnia otrzymała ponadto puchar Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy za szeroką gamę najwyższej jakości serów dojrzewających i twarogów. W imieniu Zarządu i członków Mlekpolu odebrał go Wiceprezes Zbigniew Groszyk.